2025.05.27. 10:34
„Ahány ház, annyi szokás”, gyakran
használjuk a kifejezést, amikor érzékeltetni szeretnénk, mennyire másképp
élünk, gondolkozunk, vagy éppen cselekszünk mi emberek, hasonló élethelyzetekben.
Napi életritmusunk többségét szokásaink
alakítják, amelyeket szüleinktől tanultunk, vagy saját magunk formáltunk.
A táplálkozás mindennapjaink szerves
része, hiszen nélküle nincs élet. De az, hogy mikor, mit és mennyit eszünk, már
komoly egyéni eltéréseket mutat.
Szervezetünk minden egyes sejtjének
szüksége van energiára, hogy feladatát zavartalanul elláthassa. És az energia bizony táplálkozás útján jut el
sejtjeinkhez.
De honnan is tudhatnánk, mennyi energiát
igénylünk nap mint nap? Szervezetünk rendkívül bonyolult és összetett rendszer,
amely önálló működésre képes, azaz alapszükségleteink kielégítéséhez elegendő
volna ösztöneinkre hallgatni. Így tettek őseink is, akik gyűjtögetés, halászat,
vadászat, majd növénytermesztés és állattenyésztés útján jutottak a szükséges
élelemhez.
A mai kor emberét viszont már teljesen
más motivációk vezérlik. Gazdaságunk, iparunk fejlettsége mára lehetővé teszi
számunkra, hogy a táplálékszerzés, személyes fizikai munka nélkül is
megvalósulhasson. Növekvő lehetőségeink azonban gyakran elfojtják, befolyásolják
ösztöneink jelzéseit.
Hányan tapasztaltuk már egy pékség előtt
elhaladva, megérezve a friss kenyér illatát, a ránk törő farkaséhséget? De
vajon hiteles az így kialakult érzés?
Ha bepillantunk a mai statisztikákba,
amely szerint a magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és a túlsúlyos gyerekek száma
az elmúlt 20 évben megháromszorozódott, azt kell gondolnunk, hogy valami nem
jól működik. Elveszítettük képességünket, hogy hallgatni tudjunk ösztöneinkre.
A mai tudomány már nevén nevezi a
jelenséget: megkülönböztet biológiai
és mentális éhségérzést. Amíg az
első a tényleges energiaigényt jelzi, addig a mentális éhségérzés egyéb
szükségleteink kielégítését célozza.
Amikor szervezetünknek ténylegesen
táplálékra van szüksége, a vércukorszintünk csökken, ez pedig az agy
éhségközpontját stimulálva kiváltja a valódi éhségérzést.
A biológiai éhség-érzés jellemzői:
· folyamatosan erősödő éhség
·
étkezés hiányában az éhség-érzés lassan
csökken
·
nem jellemzi kifejezett kívánósság.
·
étkezés közben/után kialakul a
jóllakottság érzés
De mi a helyzet a mentális éhségérzéssel?
Ennek kialakulása nem a vércukorszint csökkenéshez köthető, sokkal
inkább egyéb hormonális hatásokhoz. Az étkezés élménye, a vágyott ételek
ízlelése endorfinszerű hormonok felszabadulását okozzák, amelyek hatására javul
kedélyállapotunk, csökken vérnyomásunk, egyszerűen jobban érezzük magunkat a
bőrünkben.
A mentális éhség-érzés jellemzői:
·
az
éhség hirtelen tör ránk (gyakran vizuális vagy illat-élményre)
·
az éhség-érzés
legtöbbször gyötrő, kényszerítő
·
az
étel elfogyasztását követően jóllakottság-érzés helyett/mellett kifejezett elégedettség
érzés a jellemző
·
az
elégedettség-érzést (endorfinszerű hatás) később felválthatja a bűntudat-érzés
A mai stresszes, sikerorientált világban
sajnos gyakran érezzük szükségét az endorfinok hatásainak, még ha mindez nem is
tudatos. Rengeteg dologtól, élménytől, szokástól függünk, és sajnos ezek egyik
legjelentősebbike a táplálék.
A
jóléti társadalom előnyei, kényelme mellett saját felelősségünk, hogy
odafigyeljünk szervezetünk valós jelzéseire. Teszteljük érzéseinket a fent
említett jellemzők alapján, és ha tudatosak és következetesek vagyunk, számos,
szervezetünk számára felesleges étkezéstől, és annak következményeitől óvhatjuk
meg magunkat.