2021.10.14. 08:19
A sütőtök élénksárga színe
sejteti velünk, hogy nemcsak egy mutatós, jellegzetesen karakteres megjelenésű,
de igen egészséges tökfélével van dolgunk.A sütőtöknek számtalan alfaját
ismerjük, eredeti származási helye Közép-és Dél-Amerika. Amerikában, illetve az
elmúlt évtizedben már hazánkban is szokássá vált Halloween ünnepén töklámpást
készíteni, amely a hiedelem szerint elűzi az ártó szellemeket.
A sütőtök húsának kedvező
élettani hatásait már az indiánok is ismerték, mára viszont tudományosan is
alátámasztott tény, mennyi vitamint, ásványi anyagot, illetve az emberi
szervezet számára kedvező hatású vegyületet rejtenek ezek a szürkés-sárgás,
gyakran ezüstfehér héjú, narancssárga húsú, változatos alakú óriástermések.
Magyarországon a leghíresebb
sütőtöktermesztő vidék Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, Nagydoboson és környékén.
A sütőtök mélysárga színét
karotintartalma adja (3,8-4 mg/ 100g), amely az egyik legerősebb természetes
antioxidáns vegyület. Megköti a szervezetben képződő szabadgyököket, így
gátolja a karcinogén anyagok felhalmozódását, védve a szervezetet a daganatok
kialakulásától.
A béta-karotin az A vitamin
előanyaga, amelyet a máj képes raktározni, és szükség esetén retinollá
alakítani. 10 dkg sütőtök a napi A-vitamin szükséglet dupláját tartalmazza.
Az A-vitamin elengedhetetlen többek között a
szem megfelelő működéséhez, a bőr, a csontok és a fogak egészségéhez. A
sütőtökben szintén megtalálható lutein és zeaxantin nevű antioxidánsok pedig
bizonyítottan gátolják a szürkehályog illetve egyéb időskori szembetegség
kialakulását.
Az emberi szervezet számára
szükséges vitaminok és ásványi anyagok közül szinte minden megtalálható a
sütőtök húsában illetve magjában. A teljesség igénye nélkül jelentős mennyiséget
tartalmaz pl. B-vitaminokból, folsavból, C-vitaminból, cinkből, mangánból,
vasból, kálciumból. Káliumtartalma 30%-kal magasabb a banánénál.
Különlegesen magas biológiai
értéke gyakorlatilag minden irányból támogatja egészségünket. Kiemelkedően
magas rosttartalma tisztítja az emésztőrendszert, a legjobb természetes
orvossága a székrekedésnek, illetve pektintartalmánál fogva segíti a
gyulladásos bélbetegségek tüneteinek enyhítését, a fellángolások számának
csökkentését.
A sütőtök magjai fitoösztrogéneket
tartalmaznak, amelyek hatásosnak bizonyultak a magas vérnyomás kezelésében,
mind a szisztolés mind pedig a diasztolés értékek hatékony csökkentésével.
A sütőtök igen magas B-vitamin
tartalommal rendelkezik, gyakorlatilag a B-vitamin család összes tagját
tartalmazza. Ezzel támogatja többek között a szénhidrát-anyagcserét, illetve
segíti az idegrendszer egészséges működését. A tökmagolajban található
L-triptofán nevű vegyület elősegíti a jó alvást illetve csökkenteni képes a
depressziós tüneteket. Az ősz beköszöntével, a napos órák számának
csökkenésével mindannyian melankólikusabbakká válunk. Milyen szerencse, hogy a
sütőtök szezonja éppen erre az időszakra esik!
100 g sütőtök mindössze kb. 80
kcal-t tartalmaz, magas rosttartalma miatt sokáig eltelít, egyenletes
vércukor-és inzulinszintet biztosítva. Tökéletes desszert lehet ebéd után, de
akár uzsonnaként is kiváló.
Bár a legtöbb háztartásban
egyszerűen, sütőben sütve készítik, ma már számtalan izgalmas recept fő
alapanyaga a sütőtök. Készülhet belele pl. rizottó, csatni, lekvár, pite, muffin,
de akár a galuskatésztát is „megfesthetjük” ezzel a csodálatosan egészséges
őszi finomsággal.