Reform receptek - vacsorák

Reform receptek - vacsorák

2020.05.19. 08:21

Ricottás szendvics rukkolával, szőlőmagolajjal

Hozzávalók:

·         2 kis szelet (összesen 6 dkg) teljes kiőrlésű rozskenyér

·         2 evőkanál natúr ricotta

·         1 evőkanál mascarpone

·         1 kanál reszelt füstölt  sajt

·         1 kiskanál citromlé

·         2 kiskanál szőlőmagolaj

·         rukkola

·         só, bors

Elkésztés: A rozskenyeret megpirítjuk. A ricottát a citromlével, mascarponéval, a reszelt füstölt sajttal kikeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A ricottakrémet a pirított kenyerekre halmozzuk, gazdagon megrakjuk rukkolával, és csepegtetünk rá kevés szőlőmagolajat.

Tipp:  Mascarpone helyett használhatunk 12%-os tejfölt vagy görög joghurtot is. Szőlőmagolaj helyett használhatunk egyéb hidegen sajtolt magolajat. A szendvics mellé bátran fogyaszthatunk még egyéb zöldségeket, paradicsomot, uborkát, csírát, stb.

 

Spenótos tojás omlett, rozskenyérrel, koktélparadicsommal

Hozzávalók:

·         2 nagy marék friss spenót

·         2 gerezd fokhagyma

·         2 db tojás

·         2 kiskanál tejszín

·         Kis darabka (2-3 dkg) juhtúró

·         1 evőkanál olívaolaj (főzéshez használható)

·         kis darabka vaj

·         só, bors

·         5 dkg friss rozskenyér

·         1 marék koktélparadicsom

Elkészítés: Egy darabka vajat felolvasztunk egy teflon serpenyőben, és egy zúzott fokhagymát óvatosan megpirítunk rajta. Ezután rádobjuk a friss spenótot, és addig pároljuk, amíg teljesen összeesik és a leve is elpárolog. A forró spenóthoz adunk egy kevéske juhsajtot (2 kiskanálnyit) ízesítőnek, de ez el is maradhat, majd lehúzzuk a tűzről.                                                                              

A tojásokat egy kevés tejszínnel habosra keverjük, és megolajozott, közepesen forró serpenyőbe öntjük. Lassú tűzön addig sütjük, amíg már a tojás omlett teteje is kezd kocsonyásodni. Ekkor az omlett egyik felére halmozzuk a spenótos tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, egy szeletke rozskenyérrel és friss koktélparadicsommal tálaljuk.

 

Csirkesteak bulgurral, barna csiperkemártással

Hozzávalók:

·         Fél csirkemell filé egészben (kb 15-20 dkg)

·         Fél citrom leve

·         2 dkg vaj

·         1 evőkanál olívaolaj

·         1 kiskanál méz

·         1 kiskanál mustár

·         őrölt bors, só

·         30 dkg barna csiperke

·         1 dl 10% tejszín

·         1 dl natúr joghurt

·         1 kiskanál graham liszt

·         Fél fej vöröshagyma

·         4 dkg bulgur

Elkészítés: 

A vöröshagymát apróra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk. A gombát megmossuk, felszeleteljük és a párolt hagymára dobjuk. Erősebb lángon kezdjük pirítani a gombát, majd amikor összeesik, visszavesszük a hőfokot. A graham lisztet elkeverjük a joghurttal, kevés mustárral illetve a tejszínnel. A gomba forró levéből keveset hozzáadva készítjük el a gombaszószt. Forrástól számított 2 perc után lehúzzuk a tűzről.

A bulgurt teflon lábasban kevés olajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű vízzel vagy zöldség alaplével felöntjük és fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk, ezzel el is készült.

A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, hosszában ketté vágjuk, sóval-borssal, citromlével elkevert mézzel ízesítjük. Felhevített olajon a szeletek mindkét oldalát 3-4 perc alatt pirosra sütjük. A csirkemell steak mellé halmozzuk a bulgurt, illetve a gombamártást, vágott fűszernövénnyel (pl. snidling, petrezselyem) díszítjük.

 

Töltött cukkini hajó rokfortmártással

Hozzávalók:

·         1 db közepes cukkini fele

·         10 dkg darált pulykacomb

·         1/2 kaliforniai paprika

·         20 dkg gomba

·         ½ lilahagyma

·         2 dkg Tolnai sajt

·         1 dl 1,5%-os tej

·         1 dl natúr joghurt

·         1 mokkáskanál tönkölyliszt

·         1 gerezd fokhagyma

·         3 dkg rokfort sajt

·         aprított petrezselyem és metélőhagyma

·         só, bors

Elkészítés:  A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk, majd az egészet félbe vágjuk. Egyik feléből kikaparjuk a belső részt, ide kerül majd a töltelék. A kaliforniai paprikát, a lilahagymát és a gombát apróra vágjuk, teflon serpenyőben pár perc alatt összeforrósítjuk. Hozzáadjuk a darált pulykát, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, és lehúzzuk a tűzről.  Egy tojást kissé felverünk, hozzáadjuk a húsos, paprikás gombás keverékhez, jól összedolgozzuk és a cukkini kikapart belsejébe töltjük. Ráreszeljük a tolnai sajtot, és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a mártást. A tejet és a joghurtot összekeverjük, zúzott fokhagymával, sóval borssal ízesítjük. Egy kisebb edénybe öntjük, amit lassú tűzön melegítünk. Amikor már meleg, hozzáadjuk a kis darab rokfort sajtot is, hogy elolvadhasson benne. Amikor ez megtörtént, egy kevés sajtos szószt kiveszünk, csomómentesen elkeverjük benne a mokkáskanálnyi tönkölylisztet, és ezzel visszasűrítjük a mártásunkat. Mielőtt lehúznánk a tűzről, még aprított petrezselymet és snidlinget keverünk hozzá. A pirosra sült cukkinihajót a rokfortos mártással leöntve tálaljuk.

 

Grillezett kecskesajt rukkolaágyon, pirított feketekenyér kockákkal

Hozzávalók:

·         80 g érett kecskesajt

·         2 marék rukkola

·         2 kiskanál dióolaj

·         1 kiskanál fehérborecet

·         fél szelet (2,5 dkg) fekete kenyér

·         1 db dió

Elkészítés: A dióolajat összekeverjük a balzsamecettel, sóval-borssal ízesítjük. Egy tányért beborítunk a rukkolával és az olajos-ecetes dresszinget rácsepegtetjük. A kecskesajtot teflon serpenyőben minimális olívaolajon pár pillanat alatt, mindkét oldalát megpirítjuk, és a salátára helyezzük. A tetejét az összetört, és a kockázott kenyérrel együtt megpirított dióval tálaljuk.

Tipp: Dióolaj helyett egyéb hidegen sajtolt olajat is használhatunk.

 

Sonkás-spárgatekercsek könnyű snidlingmártással

Hozzávalók:

·         9 szál zöldspárga

·         3 vékony szelet érlelt sonka

·         1 csomag snidling

·         1,5 dl 12% tejföl

·         kevés citromlé

·         1 mokkáskanál mustár

·         1 kiskanál majonéz

·         késhegynyi eritrit

·         bors, só

 

Elkészítés: A párgát megmossuk, a keményebb végeket levágjuk. Forrásban lévő vízben néhány perc alatt roppanósra főzzük, leszűrjük, a felesleges vizet leitatjuk róla. A sonkaszeleteket lefektetjük, és 1-1 szeletre 3 spárgát helyezünk, a sonkát feltekerjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés citrommal meglocsoljuk. Tűzálló tálra tesszük, előmelegített sütőben néhány perc alatt készre sütjük.  A tejfölt mustárral, majonézzel, citromlével, kevés édesítővel, sóval-borssal pikánsan beízesítjük, ezzel kínáljuk a sonkás spárgatekercseket.

Tonhallal töltött paradicsom, sajt alatt sütve

Hozzávalók:

·         3 közepes méretű paradicsom

·         1 db sós lében eltett tonhal konzerv (150 g)

·         2 evőkanál konzerv kukorica

·         1 db tojás

·         1 dl 20% tejföl

·         4 dkg füstölt sajt

Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejét kiskanállal óvatosan kikaparjuk.  A tonhalról leöntjük a vizet, villával kissé 9összetörjük,  hozzáadjuk a csemegekukoricát, 1/2 dl tejfölt, sót, borsot. A halas tölteléket a paradicsomokba töltjük. A tojást lazán felverjük, hozzáadjuk a maradék tejfölt és a reszelt sajtot. A sajtos keveréket a paradicsomok tetejére halmozzuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép aranybarnára nem sül.


Szerezd be a hozzávalókat a Krupp és Társa Príma üzleteiben!