2020.05.19. 08:21
Ricottás szendvics rukkolával,
szőlőmagolajjal
Hozzávalók:
·
2 kis szelet (összesen 6 dkg) teljes kiőrlésű
rozskenyér
·
2 evőkanál natúr ricotta
·
1 evőkanál mascarpone
·
1 kanál reszelt füstölt sajt
·
1 kiskanál citromlé
·
2 kiskanál szőlőmagolaj
·
rukkola
·
só, bors
Elkésztés: A rozskenyeret megpirítjuk. A
ricottát a citromlével, mascarponéval, a reszelt füstölt sajttal kikeverjük,
sóval, borssal ízesítjük. A ricottakrémet a pirított kenyerekre halmozzuk,
gazdagon megrakjuk rukkolával, és csepegtetünk rá kevés szőlőmagolajat.
Tipp:
Mascarpone helyett használhatunk 12%-os tejfölt vagy görög joghurtot is.
Szőlőmagolaj helyett használhatunk egyéb hidegen sajtolt magolajat. A szendvics
mellé bátran fogyaszthatunk még egyéb zöldségeket, paradicsomot, uborkát,
csírát, stb.
Spenótos tojás omlett, rozskenyérrel,
koktélparadicsommal
Hozzávalók:
·
2 nagy marék friss spenót
·
2 gerezd fokhagyma
·
2 db tojás
·
2 kiskanál tejszín
·
Kis darabka (2-3 dkg) juhtúró
·
1 evőkanál olívaolaj (főzéshez használható)
·
kis darabka vaj
·
só, bors
·
5 dkg friss rozskenyér
·
1 marék koktélparadicsom
Elkészítés: Egy darabka vajat felolvasztunk egy
teflon serpenyőben, és egy zúzott fokhagymát óvatosan megpirítunk rajta. Ezután
rádobjuk a friss spenótot, és addig pároljuk, amíg teljesen összeesik és a leve
is elpárolog. A forró spenóthoz adunk egy kevéske juhsajtot (2 kiskanálnyit)
ízesítőnek, de ez el is maradhat, majd lehúzzuk a tűzről.
A tojásokat
egy kevés tejszínnel habosra keverjük, és megolajozott, közepesen forró
serpenyőbe öntjük. Lassú tűzön addig sütjük, amíg már a tojás omlett teteje is
kezd kocsonyásodni. Ekkor az omlett egyik felére halmozzuk a spenótos
tölteléket, a másik felét ráhajtjuk, egy szeletke rozskenyérrel és friss
koktélparadicsommal tálaljuk.
Csirkesteak bulgurral, barna
csiperkemártással
Hozzávalók:
·
Fél csirkemell filé egészben (kb 15-20 dkg)
·
Fél citrom leve
·
2 dkg vaj
·
1 evőkanál olívaolaj
·
1 kiskanál méz
·
1 kiskanál mustár
·
őrölt bors, só
·
30 dkg barna csiperke
·
1 dl 10% tejszín
·
1 dl natúr joghurt
·
1 kiskanál graham liszt
·
Fél fej vöröshagyma
·
4 dkg bulgur
Elkészítés:
A
vöröshagymát apróra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk. A gombát megmossuk,
felszeleteljük és a párolt hagymára dobjuk. Erősebb lángon kezdjük pirítani a
gombát, majd amikor összeesik, visszavesszük a hőfokot. A graham lisztet
elkeverjük a joghurttal, kevés mustárral illetve a tejszínnel. A gomba forró
levéből keveset hozzáadva készítjük el a gombaszószt. Forrástól számított 2
perc után lehúzzuk a tűzről.
A bulgurt
teflon lábasban kevés olajon megpirítjuk, kétszeres mennyiségű vízzel vagy
zöldség alaplével felöntjük és fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk, ezzel el
is készült.
A
csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, hosszában ketté vágjuk,
sóval-borssal, citromlével elkevert mézzel ízesítjük. Felhevített olajon a
szeletek mindkét oldalát 3-4 perc alatt pirosra sütjük. A csirkemell steak
mellé halmozzuk a bulgurt, illetve a gombamártást, vágott fűszernövénnyel (pl.
snidling, petrezselyem) díszítjük.
Töltött cukkini hajó rokfortmártással
Hozzávalók:
·
1 db közepes cukkini fele
·
10 dkg darált pulykacomb
·
1/2 kaliforniai paprika
·
20 dkg gomba
·
½ lilahagyma
·
2 dkg Tolnai sajt
·
1 dl 1,5%-os tej
·
1 dl natúr joghurt
·
1 mokkáskanál tönkölyliszt
·
1 gerezd fokhagyma
·
3 dkg rokfort sajt
·
aprított petrezselyem és metélőhagyma
·
só, bors
Elkészítés: A cukkinit megmossuk, két végét levágjuk,
majd az egészet félbe vágjuk. Egyik feléből kikaparjuk a belső részt, ide kerül
majd a töltelék. A kaliforniai paprikát, a lilahagymát és a gombát apróra
vágjuk, teflon serpenyőben pár perc alatt összeforrósítjuk. Hozzáadjuk a darált
pulykát, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, és lehúzzuk a tűzről. Egy tojást kissé felverünk, hozzáadjuk a
húsos, paprikás gombás keverékhez, jól összedolgozzuk és a cukkini kikapart
belsejébe töltjük. Ráreszeljük a tolnai sajtot, és előmelegített sütőben kb
20-25 perc alatt megsütjük.
Közben
elkészítjük a mártást. A tejet és a joghurtot összekeverjük, zúzott
fokhagymával, sóval borssal ízesítjük. Egy kisebb edénybe öntjük, amit lassú
tűzön melegítünk. Amikor már meleg, hozzáadjuk a kis darab rokfort sajtot is,
hogy elolvadhasson benne. Amikor ez megtörtént, egy kevés sajtos szószt
kiveszünk, csomómentesen elkeverjük benne a mokkáskanálnyi tönkölylisztet, és
ezzel visszasűrítjük a mártásunkat. Mielőtt lehúznánk a tűzről, még aprított
petrezselymet és snidlinget keverünk hozzá. A pirosra sült cukkinihajót a
rokfortos mártással leöntve tálaljuk.
Grillezett kecskesajt rukkolaágyon,
pirított feketekenyér kockákkal
Hozzávalók:
·
80 g érett kecskesajt
·
2 marék rukkola
·
2 kiskanál dióolaj
·
1 kiskanál fehérborecet
·
fél szelet (2,5 dkg) fekete kenyér
·
1 db dió
Elkészítés: A dióolajat összekeverjük a
balzsamecettel, sóval-borssal ízesítjük. Egy tányért beborítunk a rukkolával és
az olajos-ecetes dresszinget rácsepegtetjük. A kecskesajtot teflon serpenyőben
minimális olívaolajon pár pillanat alatt, mindkét oldalát megpirítjuk, és a
salátára helyezzük. A tetejét az összetört, és a kockázott kenyérrel együtt
megpirított dióval tálaljuk.
Tipp: Dióolaj helyett egyéb hidegen sajtolt
olajat is használhatunk.
Sonkás-spárgatekercsek könnyű
snidlingmártással
Hozzávalók:
·
9 szál zöldspárga
·
3 vékony szelet érlelt sonka
·
1 csomag snidling
·
1,5 dl 12% tejföl
·
kevés citromlé
·
1 mokkáskanál mustár
·
1 kiskanál majonéz
·
késhegynyi eritrit
·
bors, só
Elkészítés: A párgát
megmossuk, a keményebb végeket levágjuk. Forrásban lévő vízben néhány perc
alatt roppanósra főzzük, leszűrjük, a felesleges vizet leitatjuk róla. A
sonkaszeleteket lefektetjük, és 1-1 szeletre 3 spárgát helyezünk, a sonkát
feltekerjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés citrommal meglocsoljuk. Tűzálló tálra
tesszük, előmelegített sütőben néhány perc alatt készre sütjük. A tejfölt mustárral, majonézzel, citromlével,
kevés édesítővel, sóval-borssal pikánsan beízesítjük, ezzel kínáljuk a sonkás
spárgatekercseket.
Tonhallal töltött paradicsom, sajt
alatt sütve
Hozzávalók:
·
3 közepes méretű paradicsom
·
1 db sós lében eltett tonhal konzerv (150 g)
·
2 evőkanál konzerv kukorica
·
1 db tojás
·
1 dl 20% tejföl
·
4 dkg füstölt sajt
Elkészítés: A paradicsomok tetejét levágjuk,
belsejét kiskanállal óvatosan kikaparjuk.
A tonhalról leöntjük a vizet, villával kissé 9összetörjük, hozzáadjuk a csemegekukoricát, 1/2 dl tejfölt,
sót, borsot. A halas tölteléket a paradicsomokba töltjük. A tojást lazán
felverjük, hozzáadjuk a maradék tejfölt és a reszelt sajtot. A sajtos keveréket
a paradicsomok tetejére halmozzuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg
a sajt szép aranybarnára nem sül.
Szerezd be a hozzávalókat a Krupp és Társa Príma üzleteiben!