2020.05.19. 08:30
Reform receptek –
kisétkezések
Zöldséges mártogatós zöldfűszeres
joghurttal
Hozzávalók:
·
20-25 dkg friss, nyers zöldség (pl. sárgarépa,
uborka, karalábé, kaliforniai paprika)
·
1,5 natúr joghurt
·
zöldfűszerek: petrezselyem, koriander,
snidling, kapor-ízlés szerint választva
·
só, bors
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítja, ujjnyi
darabokra vágjuk. A natúr joghurtot ízesítjük sóval és az összevágott
zöldfűszerekkel. A nyers zöldségeket a fűszeres joghurtba mártogatva
fogyasztjuk.
Tipp: Ha pikánsabb joghurtszószra vágyunk,
keverjünk még hozzá egy pici mustárt,
kevés citromlét, egy kis gerezd zúzott fokhagymát és egy gondolatnyi eritritet.
Mozarella paradicsom, feketekenyérrel
Hozzávalók:
·
5 dkg zsírszegény mozarella golyó
·
6-8 szem apró koktélparadicsom
·
2 kiskanál extra szűz olívaolaj
·
tengeri só
·
1 szelet feketekenyér (5 dkg)
Elkészítés: A
mozarellát lecsepegtetjük, tálba tesszük. A koktélparadicsomot felezve
hozzáadjuk. Kevés sóval ízesítjük, az olívaolajjal meglocsoljuk,
feketekenyérrel fogyasztjuk.
Barna
rizspuding bogyós gyümölccsel
Hozzávalók:
·
30 g előgőzölt barna rizs nyers súllyal mérve
·
1,5 dl mandulatej
·
1 dl víz dkg bogyós gyümölcs
·
kevés só
·
3 kiskanál eritrit
Elkészítés:
A vízzel higított tejet kevés sóval és 2 kiskanál eritrittel
ízesítjük, a rizst hozzákeverjük és
lassú tűzön állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg az meg nem
puhul. A bogyós gyümölcsöket
megtisztítjuk, kissé összetörjük, hogy levet engedjen, és 1 kiskanál eritrittel
2-3 percig kevergetve pároljuk. Ezalatt lekvárszerű szósszá esik össze. A
rizspudingot pohárba halmozzuk, és a tetejére öntjük a pikáns gyümölcsszószt.
Tipp: Fagyasztott gyümölccsel is
dolgozhatunk, és ha kedvünk úgy tartja, a rizspudingot egy kevés fahéjjal is
ízesíthetjük. Könnyebb dolgunk lesz, ha egyszerre nagyobb adagot is készítünk,
mivel a kis mennyiség könnyebben leéghet.
Zöld
turmix
Hozzávalók:
·
fél db kígyóuborka
·
1 db kivi
·
1 db narancs
·
½ db
banán
·
1 marék madársaláta
·
kevés eritrit
Elkészítés: A hozzávalókat összedaraboljuk,
turmixgépben jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűnek ítéljük, kevés vizet vagy
lefőzött zöld teát tehetünk hozzá. Hűtve fogyasztjuk
Tipp: Madársaláta helyett használhatunk
egyéb friss, zsenge salátát vagy friss spenótlevelet is.
Zelleres almasaláta sajttal
Hozzávalók:
·
2-3 szál szárzeller
·
1 db alma
·
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
·
friss
tárkony
·
só, frissen őrölt bors
·
3 dkg zsírszegény félkemény sajt (pl. Tolnai
sajt)
·
1 kiskanál méz
Elkészítés: Az olívaolajból, almaecetből, mézből,
sóval, borssal öntetet készítünk. A szárzellert és az almát egyenlő darabokra
szeleteljük, és az öntethez keverjük, nehogy megbarnuljon az alma. A sajtot
apróra kockázzuk és a vágott tárkonnyal együtt a salátát megszórjuk vele.
Tipp: Tárkony helyett használhatunk friss
koriandert vagy petrezselymet is, de aprózott snidlinggel is nagyon finom.
Görög joghurt aszalt szilvával
Hozzávalók:
·
150 g natúr görög joghurt
·
4-5 db aszalt szilva
·
1 dl narancslé
·
őrölt fahéj
·
1 kiskanál stevia és citromlé
Elkészítés: Az aszalt szilvákat feldaraboljuk,
hozzáadjuk a narancsléhez, amit felhevítünk (akár mikróban), hogy a szilva a
nedvességet magába szívja. A megduzzadt szilvát fahéjjal, steviával (vagy egyéb
természetes édesítőszerrel) és kevés citromlével ízesítjük, és a joghurthoz
keverjük.
Padlizsánkrém teljes őrlésű Abonettel
Hozzávalók:
·
25 dkg padlizsán
·
1 gerezd fokhagyma
·
só, frissen őrölt bors
·
fél citrom leve
·
1 kiskanál extra szűz olívaolaj
·
Néhány szem pirított tökmag
·
2 db teljes őrlésű Abonett
Elkészítés: A padlizsánt meghámozzuk,
felkockázzuk, sütőben hirtelen megsütjük. Villával még forrón összetörjük, 1
gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Sózzuk-borsozzuk, kevés citromlével
ízesítjük. Pár szem pirított tökmagot szórunk a tetejére, Abonettre kenve, vagy
azzal mártogatva fogyasztjuk.
Tipp: Ha van időnk, és egyszerre nagyobb adag krémet készítenénk, érdemes a padlizsánt egyben, héjastól sütni addig, amíg a héj el nem kezd szenesedni. Ezzel a módszerrel kapjuk meg az igazán finom sült padlizsán ízt.
A hozzávalókat szerezd be a Krupp és Társa Príma üzleteiben!