Reform receptek - kisétkezések

Reform receptek - kisétkezések

2020.05.19. 08:30

Reform receptek – kisétkezések

 

Zöldséges mártogatós zöldfűszeres joghurttal

Hozzávalók:

·         20-25 dkg friss, nyers zöldség (pl. sárgarépa, uborka, karalábé, kaliforniai paprika)

·         1,5 natúr joghurt

·         zöldfűszerek: petrezselyem, koriander, snidling, kapor-ízlés szerint választva

·         só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítja, ujjnyi darabokra vágjuk. A natúr joghurtot ízesítjük sóval és az összevágott zöldfűszerekkel. A nyers zöldségeket a fűszeres joghurtba mártogatva fogyasztjuk.

Tipp: Ha pikánsabb joghurtszószra vágyunk, keverjünk még  hozzá egy pici mustárt, kevés citromlét, egy kis gerezd zúzott fokhagymát és egy gondolatnyi eritritet.

 

Mozarella paradicsom, feketekenyérrel

Hozzávalók:

·         5 dkg zsírszegény mozarella golyó

·         6-8 szem apró koktélparadicsom

·         2 kiskanál extra szűz olívaolaj

·         tengeri só

·         1 szelet feketekenyér (5 dkg)

Elkészítés: A mozarellát lecsepegtetjük, tálba tesszük. A koktélparadicsomot felezve hozzáadjuk. Kevés sóval ízesítjük, az olívaolajjal meglocsoljuk, feketekenyérrel fogyasztjuk.

 

Barna rizspuding bogyós gyümölccsel

Hozzávalók:

·         30 g előgőzölt barna rizs nyers súllyal mérve

·         1,5 dl mandulatej

·         1 dl víz dkg bogyós gyümölcs

·         kevés só

·         3 kiskanál eritrit

Elkészítés:  A vízzel higított tejet kevés sóval és 2 kiskanál eritrittel ízesítjük,  a rizst hozzákeverjük és lassú tűzön állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg az meg nem puhul.  A bogyós gyümölcsöket megtisztítjuk, kissé összetörjük, hogy levet engedjen, és 1 kiskanál eritrittel 2-3 percig kevergetve pároljuk. Ezalatt lekvárszerű szósszá esik össze. A rizspudingot pohárba halmozzuk, és a tetejére öntjük a pikáns gyümölcsszószt.

Tipp: Fagyasztott gyümölccsel is dolgozhatunk, és ha kedvünk úgy tartja, a rizspudingot egy kevés fahéjjal is ízesíthetjük. Könnyebb dolgunk lesz, ha egyszerre nagyobb adagot is készítünk, mivel a kis mennyiség könnyebben leéghet.

 

Zöld turmix

Hozzávalók:

·         fél db kígyóuborka

·         1 db kivi

·         1 db narancs

·         ½ db  banán

·         1 marék madársaláta

·         kevés eritrit

Elkészítés: A hozzávalókat összedaraboljuk, turmixgépben jól összedolgozzuk. Ha túl sűrűnek ítéljük, kevés vizet vagy lefőzött zöld teát tehetünk hozzá. Hűtve fogyasztjuk

Tipp: Madársaláta helyett használhatunk egyéb friss, zsenge salátát vagy friss spenótlevelet is.

 

Zelleres almasaláta sajttal

 

Hozzávalók:

·         2-3 szál szárzeller

·         1 db alma

·         1 evőkanál extra szűz olívaolaj

·          friss  tárkony

·         só, frissen őrölt bors

·         3 dkg zsírszegény félkemény sajt (pl. Tolnai sajt)

·         1 kiskanál méz

Elkészítés: Az olívaolajból, almaecetből, mézből, sóval, borssal öntetet készítünk. A szárzellert és az almát egyenlő darabokra szeleteljük, és az öntethez keverjük, nehogy megbarnuljon az alma. A sajtot apróra kockázzuk és a vágott tárkonnyal együtt a salátát megszórjuk vele.

Tipp: Tárkony helyett használhatunk friss koriandert vagy petrezselymet is, de aprózott snidlinggel is nagyon finom.

 

Görög joghurt aszalt szilvával

 

Hozzávalók:

·         150 g natúr görög joghurt

·         4-5 db aszalt szilva

·         1 dl narancslé

·         őrölt fahéj

·         1 kiskanál stevia és citromlé

Elkészítés: Az aszalt szilvákat feldaraboljuk, hozzáadjuk a narancsléhez, amit felhevítünk (akár mikróban), hogy a szilva a nedvességet magába szívja. A megduzzadt szilvát fahéjjal, steviával (vagy egyéb természetes édesítőszerrel) és kevés citromlével ízesítjük, és a joghurthoz keverjük.

 

Padlizsánkrém teljes őrlésű Abonettel

                Hozzávalók:

·         25 dkg padlizsán

·         1 gerezd fokhagyma

·         só, frissen őrölt bors

·         fél citrom leve

·         1 kiskanál extra szűz olívaolaj

·         Néhány szem pirított tökmag

·         2 db teljes őrlésű Abonett

Elkészítés: A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, sütőben hirtelen megsütjük. Villával még forrón összetörjük, 1 gerezd fokhagymát reszelünk hozzá. Sózzuk-borsozzuk, kevés citromlével ízesítjük. Pár szem pirított tökmagot szórunk a tetejére, Abonettre kenve, vagy azzal mártogatva fogyasztjuk.

Tipp: Ha van időnk, és egyszerre nagyobb adag krémet készítenénk, érdemes a padlizsánt egyben, héjastól sütni addig, amíg a héj el nem kezd szenesedni. Ezzel a módszerrel kapjuk meg az igazán finom sült padlizsán ízt.


A hozzávalókat szerezd be a Krupp és Társa Príma üzleteiben!