2020.09.18. 13:12
Chia puding granolával, gyümölccsel
Hozzávalók:
·
2 evőkanál chia mag
·
10 dkg gyümölcs (pl. bogyós gyümölcs)
·
2 dl zsírszegény mandulatej
·
2 evőkanál (kb. 30 g) granola (sült müzli)
·
1 teáskanál eritrit, ízlés szerint
Elkészítés:
A
chia magot öntsük le mandulatejjel (legjobb ezt megtenni előző éjjel, hogy a
chia mag felszívja a nedvességet, és krémes pudingállagot kapjunk), és
keverjünk hozzá egy kevés eritritet. Egy
tálka aljára halmozzunk egy evőkanálnyi gyümölcsöt (legjobb ízhatást talán a
savanykás bogyós gyümölcsökkel érhetjük el), utána jöhet a chia puding, majd
ismét egy kanálka gyümölcs, végül a tetejére a ropogós granola.
Tipp:
Mandulatej helyett használhatunk bármilyen natúr növényi tejet, de akár tehéntejet is.
Joghurtos gyümölcssaláta citromos
juharsziruppal, kókuszpehellyel
Hozzávalók:
·
150 g natúr görög joghurt
·
150 g idény jellegű gyümölcs
·
2 kiskanál juharszirup (kb. 30 g)
·
2 kiskanál citromlé
·
1 evőkanál kókuszpehely (15 g)
Elkészítés: A gyümölcsöt
megmossuk, lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk. A juharszirupot a citromlét
összekeverjük, majd beledolgozzuk a kockázott gyümölcsöt. Egy kis üvegtál aljába halmozunk egy kevés
gyümölcsöt, rá a natúr joghurtot. Tetejére a maradék gyümölcsöt, végezetül a
kókuszpelyhet.
Tipp: Ha a
kókuszpelyhet megpirítjuk, intenzív ízhatást érhetünk el, de vigyázzunk, mert
hamar megég.
Rozsos pirítós rusztikus citromos
avokádókrémmel, aszalt paradicsommal, feta sajttal
Hozzávalók:
·
Fél db avokádó
·
¼ citrom leve
·
1 gerezd fokhagyma
·
1 mokkáskanál tengeri só
·
csipetnyi őrölt bors
·
4 db olajban eltett, lecsepegtetett aszalt
paradicsom
·
3 dkg feta sajt
·
2 vékony szelet (összesen 5 dkg) rozskenyér
Elkészítés: Az
avokádót megmossuk, félbevágjuk, magját kivesszük. Az avokádó egyik feléből a
húst kikanalazzuk és villa segítségével
összetörjük. Kevés citromlét
belefacsarunk, hogy a szép zöld színét megőrizze, illetve sózzuk-borsozzuk, és
hozzáadunk egy kis gerezd zúzott fokhagymát.
A lecsepegtetett aszalt paradicsomokat apróra szeleteljük, felét az avokádókrémbe
keverjük. A kenyerek két oldalát megpirítjuk, az avokádókrémet a kenyereken
elosztjuk, és az aprózott aszalt paradicsommal, valamint a kockázott
fetasajttal megszórjuk.
Zöldfűszeres túrókrém tönköly kiflivel,
olajbogyóval
Hozzávalók:
·
15 dkg zsírszegény tehéntúró
·
1 kiskanál juhtúró (ízesítőként)
·
1/2 d 10-12%-os tejföl
· zöldfűszerek ízlés szerint (snidling,
petrezselyem, kapor, borsikafű, majoranna stb.)
·
só, őrölt feketebors
·
1 db tönköly kifli (45 g)
·
8-10 szem olajbogyó
Elkészítés: A túrót
áttörjük, hozzáadjuk a juhtúrót, a tejfölt és az aprított zöldfűszerek ¾
részét. Sózzuk, borsozzuk. A tönkölykiflit kettévágjuk, egyenletesen
ráhalmozzuk a túrókrémet, megszórjuk a maradék zöldfűszerrel, illetve a karikázott
olajbogyóval. Friss zöldségféléket (uborka, paradicsom, retek) fogyasszunk
hozzá bátran!
Tipp: Aki szereti, a túrókrémhez tehet
apróra vágott vöröshagymát, lilahagymát vagy fokhagymát is, illetve ízesítheti
még kevés mustárral vagy őrölt pirospaprikával.
Petrezselymes tojáskrém lenmag
csírával, kornspitzzel
Hozzávalók:
·
2 db főtt tojás (de csak 1 sárgája)
·
1 evőkanál 12% tejföl
·
1 mokkáskanál dijoni mustár
·
só, őrölt fekete bors
·
snidling
·
fél marék lenmag csíra
·
1 db kornspitz (kb. 5 dkg)
·
friss zöldség ízlés szerint
Elkészítés: A
tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. Egy sárgája kivételével az egészet
villával apróra törjük, sózzuk, borsozzuk. A tojáshoz adjuk a dijoni mustárt, a
tejfölt, az aprított snidlinget és jó alaposan összedolgozzuk. A kornspitzet
karikákra vágjuk, minden karikára halmozunk egy kevés tojáskrémet, arra pedig
egy adag csírát. Friss zöldségeket fogyasszunk mellé bátran!
Tipp: Ha van
időnk, a kornspitz karikákat meg is piríthatjuk, illetve a kis szendvicskék
tetejét pikáns paprikakrémmel is díszíthetjük.
Energiatartalom: 330 kcal