Receptek - reggelik

Receptek - reggelik

2020.09.18. 13:12

Chia puding granolával, gyümölccsel

Hozzávalók:

·        2 evőkanál chia mag

·        10 dkg gyümölcs (pl. bogyós gyümölcs)

·        2 dl zsírszegény mandulatej

·        2 evőkanál (kb. 30 g)  granola (sült müzli)

·        1 teáskanál eritrit, ízlés szerint

 

Elkészítés: A chia magot öntsük le mandulatejjel (legjobb ezt megtenni előző éjjel, hogy a chia mag felszívja a nedvességet, és krémes pudingállagot kapjunk), és keverjünk hozzá egy kevés eritritet.  Egy tálka aljára halmozzunk egy evőkanálnyi gyümölcsöt (legjobb ízhatást talán a savanykás bogyós gyümölcsökkel érhetjük el), utána jöhet a chia puding, majd ismét egy kanálka gyümölcs, végül a tetejére a ropogós granola.

Tipp:  Mandulatej helyett használhatunk bármilyen  natúr növényi tejet, de akár tehéntejet is.

  

Joghurtos gyümölcssaláta citromos juharsziruppal, kókuszpehellyel

Hozzávalók:

·        150 g natúr görög joghurt

·        150 g idény jellegű gyümölcs

·        2 kiskanál juharszirup (kb. 30 g)

·        2 kiskanál citromlé

·        1 evőkanál kókuszpehely (15 g)

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, lecsepegtetjük, apró kockákra vágjuk. A juharszirupot a citromlét összekeverjük, majd beledolgozzuk a kockázott gyümölcsöt. Egy kis üvegtál aljába halmozunk egy kevés gyümölcsöt, rá a natúr joghurtot. Tetejére a maradék gyümölcsöt, végezetül a kókuszpelyhet.

Tipp: Ha a kókuszpelyhet megpirítjuk, intenzív ízhatást érhetünk el, de vigyázzunk, mert hamar megég.

 

Rozsos pirítós rusztikus citromos avokádókrémmel, aszalt paradicsommal, feta sajttal

Hozzávalók:

·        Fél db avokádó

·        ¼ citrom leve

·        1 gerezd fokhagyma

·        1 mokkáskanál tengeri só

·        csipetnyi őrölt bors

·        4 db olajban eltett, lecsepegtetett aszalt paradicsom

·        3 dkg feta sajt

·        2 vékony szelet (összesen 5 dkg) rozskenyér

 

Elkészítés: Az avokádót megmossuk, félbevágjuk, magját kivesszük. Az avokádó egyik feléből a húst kikanalazzuk és villa segítségével összetörjük.  Kevés citromlét belefacsarunk, hogy a szép zöld színét megőrizze, illetve sózzuk-borsozzuk, és hozzáadunk egy kis gerezd zúzott fokhagymát.  A lecsepegtetett aszalt paradicsomokat apróra szeleteljük, felét az avokádókrémbe keverjük. A kenyerek két oldalát megpirítjuk, az avokádókrémet a kenyereken elosztjuk, és az aprózott aszalt paradicsommal, valamint a kockázott fetasajttal megszórjuk.

 

Zöldfűszeres túrókrém tönköly kiflivel, olajbogyóval

Hozzávalók:

·        15 dkg zsírszegény tehéntúró

·        1 kiskanál juhtúró (ízesítőként)

·        1/2 d 10-12%-os tejföl

·        zöldfűszerek ízlés szerint (snidling, petrezselyem, kapor, borsikafű, majoranna stb.)

·        só, őrölt feketebors

·        1 db tönköly kifli (45 g)

·        8-10 szem olajbogyó

Elkészítés: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a juhtúrót, a tejfölt és az aprított zöldfűszerek ¾ részét. Sózzuk, borsozzuk. A tönkölykiflit kettévágjuk, egyenletesen ráhalmozzuk a túrókrémet, megszórjuk a maradék zöldfűszerrel, illetve a karikázott olajbogyóval. Friss zöldségféléket (uborka, paradicsom, retek) fogyasszunk hozzá bátran!

Tipp: Aki szereti, a túrókrémhez tehet apróra vágott vöröshagymát, lilahagymát vagy fokhagymát is, illetve ízesítheti még kevés mustárral vagy őrölt pirospaprikával.

 

Petrezselymes tojáskrém lenmag csírával, kornspitzzel

Hozzávalók:

·        2 db főtt tojás (de csak 1 sárgája)

·        1 evőkanál 12% tejföl

·        1 mokkáskanál dijoni mustár

·        só, őrölt fekete bors

·        snidling

·        fél marék lenmag csíra

·        1 db kornspitz (kb. 5 dkg)

·        friss zöldség ízlés szerint

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. Egy sárgája kivételével az egészet villával apróra törjük, sózzuk, borsozzuk. A tojáshoz adjuk a dijoni mustárt, a tejfölt, az aprított snidlinget és jó alaposan összedolgozzuk. A kornspitzet karikákra vágjuk, minden karikára halmozunk egy kevés tojáskrémet, arra pedig egy adag csírát. Friss zöldségeket fogyasszunk mellé bátran!

Tipp: Ha van időnk, a kornspitz karikákat meg is piríthatjuk, illetve a kis szendvicskék tetejét pikáns paprikakrémmel is díszíthetjük.

Energiatartalom: 330 kcal