2020.04.01. 11:33
Első lépésként érdemes megértenünk, hogyan
is alakul ki az ízlés:
Az újszülöttek
kb. 30.000 ízlelőbimbóval rendelkeznek, és természetes módon vonzódnak az édes
ízekhez. Az édes íz ösztönös szeretete fontos, hiszen az anyatej cukortartalma
magas. Ahogy aztán múlnak az évek, folyamatos veszítünk ízlelőbimbóink
számából. Fiatal felnőtt korra ízérzékelő sejtjeink száma nagyjából megfeleződik,
ami kielégítő magyarázatot adhat arra, hogy a huszonéves korosztály ízlése
miért változik olyan jelentősen, a gyermekkorihoz képest.
Bizony a legtöbb
kisgyermekre alapvetően jellemző, hogy ízlésük beszűkült, éppen a rengeteg
ízlelőbimbónak köszönhetően. Jobban kedvelik az enyhébb ízeket, mint az
összetett, jellegzetes ízvilágú ételeket.
Ez a természetes
alapízlés aztán-ha a szülők nincsenek résen-akár odáig is fajulhat, hogy az
óvodás-kisiskolás gyermekek a tésztán, vajas kenyéren vagy párizsis zsemlén
kívül semmi mást nem hajlandók megenni. Ez a szélsőségesen beszűkült ízlés
később bizony hatással lehet a kicsik egészségére, elmaradhatnak a
növekedésben, alacsony vitamin-és ásványianyag ellátottságuk negatívan
befolyásolhatja az immunrendszer működését, a csontosodási folyamatokat,
elősegítheti a fogszuvasodást. stb.
A család
étkezési szokásai is komoly befolyással lehetnek a gyerekek ízlésének
alakulására, de előfordulnak olyan esetek is is, amikor a kimondottan
egészséges, változatos táplálkozást folytató és preferáló szülőknek kell
megoldást találniuk szélsőségesen válogatós gyermekeik szokásainak
megváltoztatására. Sőt, kifejezetten jellemző az is, hogy amíg a családban az
egyik gyermek mindenevő, a másik ízlése erősen beszűkült, pedig ugyanazon
körülmények között cseperednek.
Vegyük sorra, milyen praktikákkal változtathatunk
a gyerekek egyoldalú ízlésvilágán:
1. Csak
semmi pánik!
A jó hír az,
kedves szülők, hogy a gyermekek éhen halni biztosan nem fognak. Még a
legrosszabb evő kicsi is magához veszi a szervezete számára minimálisan
szükséges kalóriamennyiséget, ez ösztönösen kódolt folyamat. Ezért-még ha néha
nehéz is -ne akarjunk feltétlen gyermekünk kedvébe járni, csak azért, hogy
egyen valamit. A beszűkült ízlésű gyermekben -kedvenc ételeiket kínálva-csak
elmélyítjük szélsőséges szokásaikat. És amíg mi örülünk, hogy legalább valamit
evett a gyerkőc, észre sem vesszük, hogy ő irányítja a folyamatokat. Hamar
megtanulja, hogy ha nem eszi meg az elé rakott ételt, akkor nemsoká megkaphatja
silány minőségű kedvencét.
2. A
kevesebb néha több!
Nem vezet semmi
jóhoz, ha az étvágytalan gyerek elé jól megpakolt tányért rakunk. Az pedig, ha
kényszerítjük is az evésre, egészen biztosan ellentétes reakciókat vált ki
belőle, mint amit mi szeretnénk. Hagyjuk, hogy a gyerekek -persze ha már
képesek rá-, maguk szedjenek az ételből, erősítve bennük az önállóság érzését.
3. Ismeretlen
ismerősök
Bizonyos
ételeket, gyümölcsöket és a zöldségeket a gyerekek akkor sem hajlandók
megkóstolni, ha folyton kínáljuk őket. Sőt, dackorszak idején a helyzet még
kilátástalanabb. Viszont, ha ezeket az ételeket a gyerekek folyamatosan látják
(pl. gyümölcsös tálat helyezünk a nappaliba és a gyerekszobába), a presszió
nélküli folyamatos vizuális ingerek csökkentik az ellenállást, és nagy eséllyel
előbb-utóbb meg is kóstolják azokat.
4. Teremtsünk
divatot az étkezésben!
Ahogyan az
öltözködésben, úgy az étkezésben is kitüntetett szerepe van a divatnak! A
kicsik állandó környezte a család. Ha a gyerekek azt látják, hogy anya-apa,
vagy akár a tesó nagy élvezettel, nap mint nap majszolja a friss gyümölcsöket,
örömmel fogyasztja a főzeléket és a salátát, a rossz evő kicsi sem fog
ellenállni ösztönös kíváncsiságának, és a többieket utánozva megeszi, majd nagy
eséllyel meg is kedveli a korábban került ételeket.
5. Egy
kis csalás belefér!
Természetesen, a
gyerekek ízlésének változása időigényes folyamat. A fent leírt praktikák
alkalmazása közben azért csalhatunk is néha-néha, hogy a vitamin-áványianyag és
rost pótlás folyamatosan biztosított legyen fejlődő szervezetük számára. A
legtöbb gyerek imádja a szénhidrátban dús alapanyagokat (tészta, burgonya,
rizs), illetve az apró falatokat. A rakott ételek alkalmasak arra, hogy a
rétegek közé elrejtsünk némi zöldséget, amit asztán letakarunk finom sajttal.
De a darált
húsba is reszelhetünk sárgarépát, cukkinit, vagy keverhetünk hozzá főtt
brokkolit. A zöldséges sült húsgolyók hamar a gyerekek kedvencei lehetnek.
Aztán amikor a rejtett csalafintaságok már gond nélkül „átmennek”, elkezdhetünk
játszani a színekkel: a nokedli tésztát megszínezhetjük egy kis sütőtökkel vagy
parajjal, a gyerekek imádni fogják a sokszínű köretet! Ezután már csak a fantáziánk szabhat határt,
hogy következő étkezések alkalmával is megmutassuk, milyen remek alapanyag
lehet, egy-egy addig nem kedvelt zöldségből.
Még a
legkilátástalanabb helyzetekben is van esély, hogy a válogatós, rossz evő
gyermekkel szemben, a sok elveszített csata után a háborút mi, szülők nyerjük:
idő, türelem, kitartás, leleményesség, példamutatás, valamint sok-sok vizuális
ingerélmény, és a rosszevő gyermek egy nap spenótos csirkét kérjen!