Lenmag/lenmagolaj

Lenmag/lenmagolaj

2019.12.12. 09:35

Lenmag/lenmagolaj

Bár azt hihetnénk, hogy a lenmagot a modern, egészségtudatos táplálkozás kapcsán ismerjük, bizonyítékok vannak rá, hogy már őseink is fogyasztották, jótékony hatásai miatt. Döbbenetes, de még az egyiptomi sírkamrákban, a halottaknak szánt útravaló is tartalmazott lenmagot, sőt, maga Hippokratész is említést tett róla i.e. 500 körül, a „gyomorbajok” gyógyszerének nevezte.

De miért is ilyen szenzációs ez az apró, kemény héjú, barna magvacska? A lenmag növényi fehérjetartalma kiemelkedő, magnézium, cink, króm, jód, E-vitamin illetve B-vitaminok is találhatók benne, páratlan élettani hatását leginkább mégis magas rost-, olaj-és fitoösztrogén-tartalmának köszönheti.

A lenmag tömegének 1/3-át növényi zsiradékok adják, ezek közül is legnagyobb mennyiségben az omega-3 zsírsavak. Ezek az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, hiszen csakis táplálékok útján juthatunk hozzájuk, szervezetünk képtelen az előállításukra.

Igen ám, de a lenmag kemény héja olyan, az emberi emésztőrendszer számára bonthatatlan rostokat tartalmaz, amelyek ugyan szintén rendkívül hasznosak a tápcsatorna zavartalan működéséhez, viszont miattuk az értékes olajokhoz nehezen juthatunk hozzá. Ahhoz tehát, hogy a lenmag rost-és olajtartalmának jótékony hatásait egyszerre élvezhessük, érdemes a magokat hőkezelve vagy pelyhesített formában fogyasztanunk.

A lenmag egészségre gyakorolt hatásait említve, nem szabad megfeledkeznünk kiemelkedő lignán-tartalmáról sem. A lignán olyan fitoösztrogén, amely bizonyítottan, rendkívül erős daganatellenes hatással bír. A lignán szerepe kettős, egyrészt gátolja a daganatsejtek növekedését, másrészt pedig katalizálja a programozott sejthalált. Sajnos a lignánok a zöldségfélékben és az olajos magvak többségében meglehetősen csekély mennyiségben fordulnak elő, a lenmag viszont közel 100-szor annyi fitoösztrogént tartalmaz, mint a legtöbb zöldségféle.

Megéri tehát a lenmagot, illetve a lenmagból készült olajokat és egyéb készítményeket beépíteni mindennapi táplálkozásunkba. A fent említett összetevők segítségével ez az értékes magvacska csökkenteni képes a koleszterin lerakódást az erekben, kitűnő ellenszere a légúti gyulladásos folyamatoknak (főképp az olaja), de májvédő szerepe is említést érdemel.

A lenmagot fogyaszthatjuk egészben, enyhén megpirítva müzli közé keverve, pelyhesített formában hasonló módon felhasználva, de akár sütemények rosttartalmának növelésére is. A lenmag lisztje szintén nagyszerű alap édes-és sós tészták, péktermékek készítéséhez.  Olaja salátákhoz, hideg pástétomokhoz is kiváló, de fogyaszthatunk belőle 1-1 kiskanálnyi mennyiséget önmagában is, ha élvezni szeretnénk szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásait.

A termékeket keresd REFORM polcainkon!

Termékajánló:

Csuta Lenmagliszt 250g

Love Diet lenmagolaj 0,25l

Love Diet lenmagpehely 250g

Love Diet lenmag 500g

Hamlet rizsszelet szezámmaggal, lenmaggal 90g