2021.03.23. 09:52
Minden nagyobb egyházi ünnepünket hagyományos ételsorokból összeállított lakoma is jellemez, nincsen ez másképp Húsvétkor sem.
Dietetikai szempontból a Húsvét
„szerencsés” ünnepnek mondható, hiszen tavasszal már számos friss idényzöldség
rendelkezésünkre áll. Nem kell tehát, hogy a többnapos ünnep feltétlen plusz
kilókat is jelentsen, nézzük meg, mire érdemes odafigyelni:
Sonka: a Húsvéti asztal elmaradhatatlan eleme a sonka. Rengeteg
típusú, érlelésű sonka közül választhatunk már hetekkel az ünnep előtt, a
boltok gazdag kínálatából. Ha lehetőségünk engedi, igyekezzünk elkerülni a
gyorspácolt-és érlelt fajtákat, válasszuk helyettük inkább a „valódi” füstölt
terméket. A hagyományos sonka disznó első-vagy hátsócsülök, de a szárnyashúst
kedvelők vásárolhatnak pulykából készült terméket is, az ínyencek pedig ma már
számos üzletben bárányhoz is hozzájuthatnak. Ha ügyelünk arra, hogy a sonka
kifejezetten zsíros részeiből nem vagy csak korlátozottan fogyasztunk, még egy
diétásabb időszakban is megkoronázhatja ez a hagyományőrző étel a húsvéti
reggelit.
Tojás: Tojás nélkül nincsen Húsvét! Az ünnep alkalmával a legtöbb
családban jóval több tojás fogy, mint az év bármely más időszakában. A tojás
rendkívül jó fehérjeforrás, a tojásfehérje kifejezetten zsírszegény fehérjéket
tartalmaz, a sárgája viszont a fehérjék mellett zsírokat is. A legismertebb
ezek közül a koleszterin. Magas koleszterinszint esetén érdemes csínnyán bánni
a tojásfogyasztással, viszont fontos azt is tudni, hogy a magas
szérum-koleszterinszint nem csak, illetve nem minden esetben a táplálkozás
függvénye, belső termelési zavar is állhat a hátterében. (Koleszterinszegény
diéta mellett is folyamatosan fennálló magas koleszterinszint esetén érdemes
felvenni a kapcsolatot a házorvossal.) Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy
a tojásfogyasztás kevésbé emeli a koleszterint szintet, mint azt korábban
gondoltuk. A tojássárgában található lecitin az esszenciális kolin forrásául
szolgál, amely megakadályozza a koleszterin megtapadását az erek falán. A
tojássárgában mindezek mellett hasznos omega zsírsavak és zsírban oldódó
vitaminok is találhatók. A tojás fogyasztásának mértéke Húsvétkor tehát az egészségi
állapot (pl. koleszterinszint) függvénye, de tartsuk szem előtt, hogy 2 db főtt
tojás csak kb. 150 kcal-t és 10 g zsiradékot tartalmaz, 2 tojásból készült
majonézes tojássaláta pedig kb. 480 kcal-t és 40 g zsiradékot.
Torma: A torma a húsvéti asztal elengedhetetlen főszereplője.
Legjobb, ha friss, nyers tormát vásárolunk, és lereszeljük, mert így
megmaradnak a hasznos illóolajai. Ezek segítik az emésztést, de a máj méregtelenítését
is támogatják. A torma sok vitamint tartalmaz, C-vitaminból például többet is,
mint a citrom.
Cékla: A céklában található antocianin nevű flavonoid erős antioxidáns
hatású vegyület, megvédi a szervezetet az oxidatív folyamatoktól, rugalmasan
tartja az erek falát, vérnyomáscsökkentő és -képző hatású. Rosttartalma magas,
ezért jól kiegészíti a nehezebben emészthető ételeket. A készen megvásárolható
ecete céklasaláta helyett készíthetünk mi magunk is köretet, a friss céklát
nyersen (kesztyűben) lereszeljük, citrommal, kevés mézzel, őrölt köménnyel,
sóval-borssal ízesítve csodálatos kísérője lehet a sonka-és tojásételeknek.
Hagymafélék: Érdemes sok friss zöldhagymát és akár az emésztést
támogató medvehagymát (ide belinkelhetitek a múltkori medvehagymás cikket) is
tenni a tányérra, aminek éppen most van az egyébként rövid szezonja.
Retek: A reteknek is számos típusa hozzáférhető már Húsvétkor,
nemcsak színesebbé, de egészségesebbé is téve az étkezéseket. (plusz rövid cikk a retekről)
Kalács: A kalács szintén tipikus húsvéti étel, vannak, akik az édes
változatot kedvelik, akár sonka mellé is, míg mások sós kalácsot kínálnak a
húsvéti fogásokhoz. Ma már vásárolhatunk vagy akár készíthetünk teljes kiőrlésű
lisztből készült kalácsot is, de ha a hagyományos típusokat választjuk, a mértékletesség
mellett arra ügyeljünk, hogy a kalácsot rostos környezetbe fogyasszuk. Ha
sok-sok zöldség is helyet kap a kalács, a sonka és a tojás mellett a tányéron,
a kalács gyors vércukorszint emelő hatását a zöldségek rostjai lassítják majd.
Cukorbetegek, inzulinrezisztenciával élők inkább a cukormentes, teljes kiőrlésű
változatokat fogyasszák, de a plusz rostos kiegészítés még az alternatív
kalácstípusok mellett is fontos.