2020.01.28. 10:08
A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő
szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és emeli meg a vércukorszintet, de az
élelmiszer szénhidrát tartalmáról nem ad tájékoztatást. A glikémiás töltöttség
azáltal, hogy figyelembe veszi az élelmiszer szénhidrát-tartalmát, jóval
precízebb információval szolgál a fogyasztandó mennyiségekről!
A glikémiás
töltés (GL) némiképp hasonlít a
glikémiás indexre (GI):
·
mindkét
index esetén az alacsonyabb értékek jelentik a vércukorszint emelkedése szempontjából
előnyösebb tápanyagokat
·
A
GL is 3 kategóriába sorolja az élelmiszereket
A
GL skálája:
·
Alacsony:
<10
·
Közepes:
11>19
·
Magas:
20<
GL
képlet:
Egy étel glikémiás töltését (GL) könnyen
kiszámolhatjuk, ha GI-ét megszorozzuk az adott étel
100 g-ra vetített szénhidráttartalmával, majd elosztjuk 100-al.
Példa: Hasonlítsunk össze a görögdinnyét a
fehér kenyérrel! Mindkét élelmiszer GI-e: 75, tehát a magas tartományba esik.
Ez az érték viszont, önmagában még kevés ahhoz, hogy eldöntsük, vajon milyen
mennyiséget érdemes fogyasztanunk belőlük! Ebben segít a GL!
Görögdinnye
szh tartalma: 8g/100 g, Fehér kenyér szh tartalma: 50g/100g
Görögdinnye
GL: 75x8/100= 6, Fehér
kenyér GL: 75x50/100= 37,5
A GL eredmények önmagukért beszélnek!
Bár mindkét élelmiszer GI-e 75, azaz magas, a görögdinnye- jóval alacsonyabb,100
g-ra vetített össz-szénhidrát tartalma miatt- glikémiás töltöttsége jelentősen
kedvezőbb. Tehát, bár mindkét élelmiszer gyorsan emeli a vér glükóz-szintjét,
fehér kenyérből célszerű kisebb mennyiséget fogyasztanunk, mint görögdinnyéből.
Ha szeretnénk összehasonítani a két élelmiszer szénhidrát tartalmát, az ismert
adatokból könnyedén megtehetjük: 100 g fehérkenyér-pusztán a szénhidrát
tartalma alapján- 625 g görögdinnyével egyenlő.
A GI ismerete mellett tehát legalább
olyan fontos, hogy tisztában legyünk az éppen elfogyasztott étel
szénhidrát-tartalmával is.