Farsangi reform fánk

Farsangi reform fánk

2021.02.26. 10:21


Hozzávalók:

·         40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

·         10 dkg finomliszt

·         1 dl kókuszolaj

·         1,5-2 dl növényi tej

·         3 dkg élesztő

·         1 db tojás sárgája

·         5 dkg eritrit

·         1 kiskanál cukor

·         csipetnyi só

·         kókuszolaj a sütéshez

·         1 vaníliarúd kikapart belseje+ eritrit

·         ízlés szerint cukormentes gyümölcslekvár

Elkészítés:

Az élesztőt összemorzsoljuk, 1-1,5 dl növényi tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy kiskanál cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A teljes őrlésű lisztet a finomliszttel, az eritrittel, pici sóval összekeverjük, egy mélyebb tálba öntjük, és közepébe egy mélyedést formálunk. A felfutott élesztős keveréket a mélyedésbe öntjük. A tojássárgáját a maradék tejjel összekeverjük, szintén a liszthez adjuk, és elkezdjük a tésztát dagasztani. Dagasztás közben a kókuszolajat apránként a tésztához csorgatjuk. Amikor a tészta elválik az edény falától és szép hólyagos lesz, a dagasztást befejezhetjük. A tésztát kerekre formázzuk, kevés liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarva, langyos helyen bő félórát kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és finoman átgyúrjuk. Ezt követőn kézzel, finom húzó mozdulatokkal 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kerek kiszúróval a fánkokat kiszúrjuk, a tetejüket kevés olajjal megkenjük, majd ismét, kb. 20-30 percig pihentetjük.

A kókuszolajat nagyobb átmérőjű, vastag falú sütőedénybe öntjük (kb. 3-4 cm magasan álljon az edényben az olaj) és felforrósítjuk. (Az olaj hőfoka akkor megfelelő, ha egy kis tésztadarabot beledobva az olaj gyöngyözik, de nem sistereg. ) A fánkok mindkét oldalát az olajban aranybarnára sütjük (első felét fedő alatt, másik oldalát már fedő nélkül), majd papírtörlőre szedjük.

A langyosra hűlt fánkokat vaníliával ízesített eritrittel meghintjük, de kínálhatunk hozzá cukormentes gyümölcslekvárt is.