2021.02.26. 10:21
Hozzávalók:
·
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
·
10 dkg finomliszt
·
1 dl kókuszolaj
·
1,5-2 dl növényi tej
·
3 dkg élesztő
·
1 db tojás sárgája
·
5 dkg eritrit
·
1 kiskanál cukor
·
csipetnyi só
·
kókuszolaj a sütéshez
·
1 vaníliarúd kikapart belseje+ eritrit
·
ízlés szerint cukormentes gyümölcslekvár
Elkészítés:
Az élesztőt összemorzsoljuk,
1-1,5 dl növényi tejet meglangyosítjuk, belekeverünk egy kiskanál cukrot, majd
az élesztőt felfuttatjuk benne. A teljes őrlésű lisztet a finomliszttel, az
eritrittel, pici sóval összekeverjük, egy mélyebb tálba öntjük, és közepébe egy
mélyedést formálunk. A felfutott élesztős keveréket a mélyedésbe öntjük. A
tojássárgáját a maradék tejjel összekeverjük, szintén a liszthez adjuk, és elkezdjük
a tésztát dagasztani. Dagasztás közben a kókuszolajat apránként a tésztához
csorgatjuk. Amikor a tészta elválik az edény falától és szép hólyagos lesz, a
dagasztást befejezhetjük. A tésztát kerekre formázzuk, kevés liszttel
megszórjuk, konyharuhával letakarva, langyos helyen bő félórát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, és finoman átgyúrjuk. Ezt követőn kézzel, finom húzó
mozdulatokkal 2-3 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kerek kiszúróval a fánkokat
kiszúrjuk, a tetejüket kevés olajjal megkenjük, majd ismét, kb. 20-30 percig
pihentetjük.
A kókuszolajat nagyobb átmérőjű,
vastag falú sütőedénybe öntjük (kb. 3-4 cm magasan álljon az edényben az olaj)
és felforrósítjuk. (Az olaj hőfoka akkor megfelelő, ha egy kis tésztadarabot
beledobva az olaj gyöngyözik, de nem sistereg. ) A fánkok mindkét oldalát az
olajban aranybarnára sütjük (első felét fedő alatt, másik oldalát már fedő
nélkül), majd papírtörlőre szedjük.
A langyosra hűlt fánkokat
vaníliával ízesített eritrittel meghintjük, de kínálhatunk hozzá cukormentes
gyümölcslekvárt is.