Amit a római salátáról tudni kell

Amit a római salátáról tudni kell

2021.05.10. 14:54

A római saláta az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján is szerepel, mint rákellenes étel, ezért is érdemes kicsit behatóbban foglalkoznunk vele.

A római saláta termesztése rendkívül régre nyúlik vissza. Hihetetlenül hangzik, de már az egyiptomi hieroglifákon is ábrázolták ezt a típusú salátát. Hazánkban is egyre inkább elterjedt a termesztése, itthon gyakran kötözősalátaként is emlegetik.

A római saláta kiemelkedő mennyiségű C-vitamint A-és K-vitamint tartalmaz, de a B-vitamin családnak is csaknem minden tagja megtalálható benne. Ezek közül is az egyik legjelentősebb a folsav, amely igen fontos kémiai és biológiai folyamatokban játszik elengedhetetlen szerepet az emberi szervezetben. Részt vesz a vérképzésben, az aminósav-szintézisben, de állapotos kismamák étrendjéből sem hiányozhat, mivel az idegcső záródási rendellenességek előfordulását jelentősen csökkenti a folsavban dús táplálkozás.

A római saláta K-vitaminjai erősítik a csontokat, kálium-tartalmának a vérnyomás-szabályozásban van jelentős szerepe,  A-vitaminja pedig védi a szem és a bőr egészségét.

A római saláta bővelkedik továbbá krómban és mangánban is, előbbinek fontos szerepe van a vasanyagcserében, utóbbi pedig antioxidáns funkciót is betölt, segíti a szervezetben képződött szabadgyökök semlegesítését.

A római saláta is-ahogy a legtöbb salátaféle- rendkívül alacsony energiatartalommal rendelkezik, rosttartalma viszont meglehetősen magas, és nem utolsó szempont az sem, hogy rostjai könnyen emészthetők, ritkán okoznak puffadásos panaszokat az arra érzékenyeknek. Pektinjei megkötik az az emésztőrendszerben az epesókat, közvetetten csökkentve ezzel a vér koleszterin-szintjét.

A római saláta nagyon hálás alapanyag, hiszen a legtöbb salátával ellentétben, igen tartós zöldnövény. Megmosva, a leveleket letörölgetve akár 1 hétig is eláll a hűtőben, és darabolás hatására sem barnul jelentősen. Levelének szerkezete igen stabil, ezért nemcsak salátaként érdemes fogyasztani, hőkezelés hatására sem esik nagyon össze. Felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt, készíthetünk belőle rakott ételt, leveleit tölthetjük, sajt alatt süthetjük, de főzelékként is fogyaszthatjuk. Bár ma már jégsalátából is gyakran készítik, ezért sokan nem tudják, hogy az eredeti recept szerint a cézár saláta alapja is  római saláta.