2021.09.17. 11:09
A szőlő a legkedveltebb,
hazánkban is bőségesen termő őszi gyümölcs, az egyik legősibb kultúrnövényünk.
Hatékony nemesítésének köszönhetően a magyar piacon is mindenki megtalálhatja a
számára kívánatos ízvilágú, méretű, színű fürtöket.
A szőlő ízletes termésének
fogyasztása a mindenki számára elérhető kulináris élvezeteken túl számtalan
jótékony biológiai hatást is tartogat. Latin neve is beszédes (vitis), amely a
vita-élet szóból származik.
A szőlő bogyótermésének közel
80%-a víz, 20%-ban pedig igen komplex makro-és mikrotápanyagokat tartalmaz.
Makrotápanyagok közül a gyümölcs
szénhidrát tartalma a legmeghatározóbb. Cukortartalma mellett rosttartalma is
kiemelkedő, így a szőlő vércukorszint-emelő hatása kevésbé gyors, mint a
hasonlóan magas cukortartalmú, de alacsonyabb rosttartalmú gyümölcsöké (pl.
banán).
Mikrotápanyagai közül a kálium a
legmeghatározóbb, amely felel a szív-érrendszer egészségéért, megszabadítja a
szervezetet a felesleges víztől, növeli a vér és vizelet pH-ját, segíti a
kiválasztószervek munkáját. Magas húgysavszint (köszvény) esetén a szőlő
rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel a purin oldódását is
elősegíti az alkalikus környezet.
A szőlő fitovegyületekben, flavonoidokan,
polifenolokban is bővelkedik, amelyek a növény élete szempontjából is
elengedhetetlenek, de az emberi szervezetben is jelentős a védőfunkciójuk. Megvédik
a sejteket a szabadgyökök oxidatív hatásaitól, megőrzik az erek szöveteinek
rugalmasságát, megelőzve az érelmeszesedést és a trombózisok kialakulását.
Csökkentik a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését -többek között
a hisztaminét is-, így az allergiás reakciók és tünetek mérséklésében is
szerepet játszanak. A legtöbb fitovegyületet és flavonoidot a piros, bordó
gyümölcshús illetve a sötét szemek héja tartalmazza.
A szőlő rostjai közül említést
érdemel a pektin, amely egyfajta folyékony rost. Nemcsak az emésztőrendszer
perisztaltikáját képes előnyösen befolyásolni, de a gyomor-és bélfalat bevonva,
természetesen hatékony gyulladáscsökkentőként is funkcionál.
Fogyasszunk rendszeresen szőlőt az
őszi hónapokban, hogy a fenti hatások többségét élvezhessük. Legjobb, ha érett
szőlőfürtöket választunk, mivel azokban a legtöbb az antioxidáns. Fogyasszuk
inkább napjában többször, kisebb adagokban a szemeket, mivel a szőlő magas cukortartalma
miatt az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiség nagyobb inzulinválaszt
okozhat. És ne keseredjünk el akkor sem, ha a szőlő szezonja véget ért, aszalt
formában, mazsolaként is kihasználhatjuk a gyümölcstermés leghatékonyabb
éllettani hatásait.