A szőlő

A szőlő

2021.09.17. 11:09

A szőlő a legkedveltebb, hazánkban is bőségesen termő őszi gyümölcs, az egyik legősibb kultúrnövényünk. Hatékony nemesítésének köszönhetően a magyar piacon is mindenki megtalálhatja a számára kívánatos ízvilágú, méretű, színű fürtöket.

A szőlő ízletes termésének fogyasztása a mindenki számára elérhető kulináris élvezeteken túl számtalan jótékony biológiai hatást is tartogat. Latin neve is beszédes (vitis), amely a vita-élet szóból származik.

A szőlő bogyótermésének közel 80%-a víz, 20%-ban pedig igen komplex makro-és mikrotápanyagokat tartalmaz.

Makrotápanyagok közül a gyümölcs szénhidrát tartalma a legmeghatározóbb. Cukortartalma mellett rosttartalma is kiemelkedő, így a szőlő vércukorszint-emelő hatása kevésbé gyors, mint a hasonlóan magas cukortartalmú, de alacsonyabb rosttartalmú gyümölcsöké (pl. banán).

Mikrotápanyagai közül a kálium a legmeghatározóbb, amely felel a szív-érrendszer egészségéért, megszabadítja a szervezetet a felesleges víztől, növeli a vér és vizelet pH-ját, segíti a kiválasztószervek munkáját. Magas húgysavszint (köszvény) esetén a szőlő rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel a purin oldódását is elősegíti az alkalikus környezet.

A szőlő fitovegyületekben, flavonoidokan, polifenolokban is bővelkedik, amelyek a növény élete szempontjából is elengedhetetlenek, de az emberi szervezetben is jelentős a védőfunkciójuk. Megvédik a sejteket a szabadgyökök oxidatív hatásaitól, megőrzik az erek szöveteinek rugalmasságát, megelőzve az érelmeszesedést és a trombózisok kialakulását. Csökkentik a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését -többek között a hisztaminét is-, így az allergiás reakciók és tünetek mérséklésében is szerepet játszanak. A legtöbb fitovegyületet és flavonoidot a piros, bordó gyümölcshús illetve a sötét szemek héja tartalmazza.

A szőlő rostjai közül említést érdemel a pektin, amely egyfajta folyékony rost. Nemcsak az emésztőrendszer perisztaltikáját képes előnyösen befolyásolni, de a gyomor-és bélfalat bevonva, természetesen hatékony gyulladáscsökkentőként is funkcionál.

Fogyasszunk rendszeresen szőlőt az őszi hónapokban, hogy a fenti hatások többségét élvezhessük. Legjobb, ha érett szőlőfürtöket választunk, mivel azokban a legtöbb az antioxidáns. Fogyasszuk inkább napjában többször, kisebb adagokban a szemeket, mivel a szőlő magas cukortartalma miatt az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiség nagyobb inzulinválaszt okozhat. És ne keseredjünk el akkor sem, ha a szőlő szezonja véget ért, aszalt formában, mazsolaként is kihasználhatjuk a gyümölcstermés leghatékonyabb éllettani hatásait.