2020.02.25. 13:06
A teherbeesést követő kb. 8.
héttől kezdve a méhlepény elkezdi aktívan raktározni a legtöbb, anyai véráramban
keringő vitamint. Abban az esetben tehát, ha a kismama nem fogyaszt megfelelő
mennyiségű és/vagy minőségű táplálékot, a vitaminhiány okozta tünetek többnyire
elsőként a kismamánál jelentkeznek, de természetesen, a súlyosabb illetve
hosszan tartó hiányállapotok a magzat egészséges fejlődését is
veszélyeztethetik.
Éppen ezért szükséges bizonyos
vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből, illetve azokat tartalmazó
alapanyagokból és élelmiszerekből a várandósság ideje alatt nagyobb mennyiséget
fogyasztani.
Vegyük sorba, melyek azok a
mikroelemek, amelyek feltétlenül szükségesek a zavartalan terhességhez, a baba
és a mama szempontjából egyaránt.
A-vitamin:
Az A-vitamin szív, az idegsejtek,
illetve a keringési rendszer megfelelő működéséért, a magzat esetén pedig már ezek
kialakulásáért is felel. Mindezek mellett persze számos egyéb biokémiai
folyamatban is részt vesz. A terhesség utolsó 3 hónapjában-amikor a magzat
súlygyarapodása a legnagyobb-igényel legtöbb A-vitamint a kismama szervezete.
A-vitamin szinte minden állati
eredetű élelmiszerben megtalálható (tőkehús, tejtermékek, tojás stb.), béta
karotin pedig - mint A-vitamin előanyag- növényi eredetű élelmiszerekben
található elsősorban. Tehát, ha a kismama étrendje kiegyensúlyozott,
szélsőségektől mentes, nem alakul ki A-vitamin hiány.
A-vitamin túladagolás viszont
előfordulhat abban az esetben, ha A-vitamint is tartalmazó étrendkiegészítőt
nagyobb mennyiségben fogyaszt a kismama, továbbá az A-vitaminban gazdag máj
gyakori étrendbe iktatása is okozhat emelkedett A-vitamin szintet. Érdemes
tehát a különféle táplálékkiegészítők és a gyakori máj fogyasztás helyett zöld
növényekben bővelkedő ételeket enni.
B-vitamin család:
A B-vitaminok legjelentősebb
feladata a szervezet energiatermelő folyamatainak támogatása. Főként a
terhesség első 3 hónapjában kiemelt a szerepük, hiszen ilyenkor a leggyorsabb a
magzati sejtosztódás. Legfontosabb B-vitaminok: B1 (tiamin), B2 (niacin), B6
(piridoxin) és a B12-vitamin (kobalamin). B-vitamint tartalmaznak a teljes
őrlésű gabonák, zöldségek, tojás, tejtermékek, hal, húsok.
A szintén B-vitaminokhoz
tartozó folsav szerepe kifejezetten az első trimeszterben fontos, ugyanis az
elégtelen folsav-ellátottság velőcső-záródási rendellenességekhez (pl. nyitott
gerinccel születés) vezethet. Szükség esetén folsav kiegészítésre is sor
kerülhet, más vitaminokkal szemben a mesterségesen előállított folsav jobban
felszívódik, mint a természetes változatok.
A folsav megtalálható a
legtöbb zöld levelű növényben, banánban, hüvelyesekben.