2022.05.18. 15:44
Az epret mindenki szereti!
Nemcsak finom, üde íze miatt, hanem azért is, mert jelzi, hamarosan itt a nyár!
Az eper megjelenéséhez társított
pozitív élményeink viszont tovább fokozhatók, ha megismerjük, mennyire
egészséges ez a világszerte közkedvelt, piros bogyótermés.
Elsőként talán magas
antioxidáns-tartalmát érdemes megemlítenünk. Az antioxidáns vegyületek (pl. az antocianinok), számos ponton segítik
szervezetünk egészséges működését, a szabad gyökök megkötésével védik a sejtek
és a DNS szerkezetét, illetve lassítják az öregedési folyamatokat.
A földieper antioxidáns és gyulladást
csökkentő vegyületei akkor tudják leginkább kifejteni áldásos hatásukat, ha a
gyümölcs rövid érési szezonját kihasználjuk (áprilistól-június), és gyakran
fogyasztunk belőle.
Ezt lelkifurdalás nélkül meg is
tehetjük, hiszen 100 g eperben mindössze 40-45 kcal és rengeteg hasznos rost
található. A rostok segítik az emésztőrendszer munkáját, illetve hozzájárulhatnak
a vastagbélflóra egyensúlyának fenntartásához.
A földieper számos vitamint és
ásványi anyagot is tartalmaz, némelyeket kifejezetten nagy mennyiségben.
C-vitamin tartalma pl. magasabb, mint a citromé, de rendkívüli mangán
tartalmával is dobogós helyet vív ki magának a gyümölcsök mezőnyében.
Az eper bővelkedik továbbá
magnéziumban, B6-vitaminban, káliumban és jódban is, amelyek szintén
elengedhetetlenek az emberi szervezet egészségének fenntartásához.
A földieper magas biológiai
értéke miatt szuperélelmiszernek is nevezhető, hiszen kis mennyiségben
tartalmaz rengeteg mikrotápanyagot. Mint szuperélelmiszer, szerepe van a 2.
típusú diabetes kialakulásának megakadályozásában, mivel képes stabilizálni a
vércukorszintet és az inzulin termelést. A szív-érrendszeri megbetegedések
kialakulásának esélyét is csökkentheti, hiszen az eper véd az oxidatív
stressztől, továbbá több pontos is beavatkozik a koleszterin-szintézisbe.
Fontos azonban megemlítenünk,
hogy az eper, mint szupergyümölcs az említett, emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásait akkor tudja igazán
kifejteni, ha rendszeresen fogyasztunk belőle.
Kerüljön tehát a szezon minden
napján friss eper az asztalra, illetve jó megoldás lehet, ha az eperszemeket
megpucolva, egészben lefagyasztjuk. A fagyasztott gyümölcs segítségével így
akár télen is megidézhetjük a tavaszt, és feltölthetjük fogyatkozó vitamin-és tápanyag raktárainkat.