2021.10.28. 08:36
Gyakran halljuk, hogy bizonyos élelmiszerek külső megjelenése
arra az emberi szervre hasonlít, amelyre a legtöbb jótékony hatást fejti ki.
Hogy ennek a megfigyelésnek milyen tudományos
megalapozottsága van, nem tudjuk, mindenesetre a dió esetében tökéletesen
helytálló.
A dió kemény csonthéja-akárcsak az emberi koponya-fogja közre
a dióbelet, amely valóban, mintha agyunk kicsinyített mása volna. Két félre
osztható, barázdáltsága pedig nem is lehetne hasonlatosabb az agyéhoz.
A dió számos olyan vitamint, ásványi anyagot, értékes
telítetlen zsírsavat és fehérjét tartalmaz, amely testünk minden sejtje számára
tartogat kedvező tulajdonságokat. Mégis, elsőként a dió idegrendszerre,
különösen az agyra gyakorolt jótékony hatásait érdemes kiemelni.
A dióban lévő B-vitaminok magas koncentrációja nyugtatólag
hat az idegrendszerre, magnéziumtartalma oldja
a stresszes tüneteket, foszfortartalma pedig javítja a memóriát.
A dió jódtartalma is kiemelkedő, amely vegyület szintén
kedvezően hat a stressz okozta túlzott hormonfelszabadulásokra. A dióbélben
található telítetlen zsírsavak pedig egyenesen „megolajozzák” agyunk
fogaskerekeit, felgyorsítják az agy műveleti sebességét és javítják a kognitív
teljesítményt, ráadásul a szérum LDL koleszterin-szintjét is csökkentik.
Fokozott agyi leterheltség, pl. vizsgaidőszak idején érdemes
minden nap 2-3 diót elfogyasztani, hogy agyunkra és mentális teljesítményünkre
gyakorolt jótékony hatását önmagunkon is megtapasztalhassuk.
Természetesen, a dió értékes tápanyagai agyunk mellett egész
szervrendszerünkre pozitívan hatnak. Magas szeléntartalma erősíti a szívizmot,
elengedhetetlen a női nemi ciklus optimális működéséhez és a fogantatáshoz,
tiamin tartalma izomvédő hatású.
Antioxidáns tartalmú vegyületekben is bővelkedik ez az ősi
csonthéjas, A-és E-vitaminjai lassítják a bőr öregedését, óvják szemünk és
csontjaink egészségét.
Sokan ódzkodnak a dió fogyasztásától, hiszen közismerten kalóriadús gyümölcs. Igaz, a dióbél kb. 65%-ban tartalmaz növényi olajokat, viszont a dióban található rengeteg bioaktív anyag és telítetlen zsírsav pozitív hatása túlmutat magas energiatartalmán. Arról nem is beszélve, hogy az említett jótékony hatások kiaknázásához elegendő naponta 2-3 dióbelet elfogyasztanunk, amelynek kalóriatartalma nem több egy kis szelet csokoládéénál.