2021.11.25. 15:12
A birsalma rendkívül megosztó
gyümölcs. Vannak, akik rajonganak érte, amíg mások elképzelhetetlennek tartják,
hogy akár egyszer is fogyasszanak belőle. Pedig, kétség nem fér hozzá, a
birsalma az ősz egyik legértékesebb gyümölcse.
A birsalma Magyarországon is
őshonos, de Közép-Ázsiában terem belőle a legtöbb. Az emberi szervezetre
kedvező hatásaira már az ókorban is felfigyeltek, nem véletlenül tartották
Vénusz szent gyümölcsének.
A birsalma húsa igazi kincs a
fogyókúrázóknak illetve a székrekedésben szenvedőknek. 100 g birsalma mindössze
50 kcal-t és csaknem 2 gramm rostot tartalmaz. Rosttartalmának jelentős része
pektin, amely nemcsak az egészséges bélműködésért illetve az emésztőrendszer
detoxikációs folyamatainak katalizálásáért felel, de rendkívül erős természetes
gyulladáscsökkentő hatással is bír. Mivel a pektin akadályozza a bélrendszerbe jutott epesavak felszívódását és fokozza újratermelődésüket, természetes módon
csökkenti az LDL-koleszterin szintet. Ezáltal mérsékli a szív-érrendszeri
megbetegedések kialakulásának kockázatát.
A pektinnek hatékony szerepe van
továbbá a stabil vércukorszint kialakításában is, hiszen lassítja a
szénhidrátok cukorrá történő bontását és azok gyors véráramba kerülését.
Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek kiváló csemege!
A birsalma vitamin-és antioxidáns tartalma is számottevő. A vitaminok erősítik az immunrendszert, védenek az őszi, szezonális betegségektől, mint a nátha, torokfájás illetve az influenza.Az antioxidánsok szabadgyök-megkötő képességükkel pedig óvják a szervezetet a sejtdegenerációtól, a daganatos elfajulásoktól.
Ha a birsalma jótékony hatásait
saját magunk is szeretnénk megtapasztalni, fogyasszuk az őszi szezonban hetente
több alkalommal, leginkább nyersen, és akár éhgyomorra is.
Aki a gyümölcs kemény húsával
nehezen birkózik meg, néhány perces hőkezeléssel, akár kompót vagy
gyümölcsleves formájában is fogyaszthatja. A gyümölcsben lévő pektin hő
hatására még inkább aktivizálódik, és amíg nyersen főként a székrekedéses
panaszokat oldja, főzve a hasmenéses tünetek ellen is hatékonnyá válik.
Ínyencek köretként is
tálalhatják, sütőben a húsok mellett a legjobb megsütni, különlegessé
varázsolva ezzel a már megszokott ízeket.